
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, a anunțat vineri măsurile de reorganizare luate la nivelul instituției, astfel încât statul să facă economie de bani
Potrivit lui Jurca, “un număr mai puțin de oameni” înseamnă “un cost mai mic”.
Mihai Jurca a declarat că acum sunt 176 de posturi la Cancelarie, cu 115 posturi vacante, dintre care 99 sunt cele dedicate corpului administrativ. Concret Cancelaria reduce consilierii de stat la 11, secretarii de stat – 4, aparatul demnitarilor – 14. Cabinetul premierului va avea 5 posturi, direcția de protocol – 12 posturi, direcția de comunicare devine serviciu și va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse va avea 22 de posturi. Vor rămâne 105 posturi, adică 71 de persoane vor fi concediate.
Se propune și reorganizarea unui departament, care va urmări activitatea guvernamentală și va avea 7 posturi. Departamentul de reziliență și cel de relații internaționale se desființează. Departamentul de dudit public nu va mai avea niciun post, atribuțiile fiind preluate de Secretariatul General al Guvernului.
Astfel, reducerea de posturi la nivelul Cancelariei va fi de 40%. Acum, cheltuielile lunare sunt de circa 2 milioane de lei cu personalul, iar noua organizare prevede o economie de 850.000 de lei/lună.
Pe an, bugetul Cancelariei este de 41 milioane de lei, dintre care 18 milioane cheltuieli de bunuri și servicii și mai mare cheltuială este cu mașinile – 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără banii alocați pe combustibil.
RA-APPS primește 1.3000/zi/mașină. Jurca anunță că s-a cerut Regiei să reducă numărul mașinilor de la 30 la 15 și fiecare demnitar va avea acces la o Dacie Duster, fără șofer.
“Noi am fi putut să cumpărăm aproape în fiecare lună 10 mașini la cheltuielile pe care le-am avut. Dacă nu putem renegocia, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia”, a explicat șeful Cancelariei.
Jurca a precizat că raportarea privind numărul de kilometri și combustibilul constumat se face o dată la zece zile. Aici, în cazul a 10 mașini s-a constatat că în acest interval au parcurs un număr foarte mare de kilometri – circa 8.500.
Numărul de mașini a fost deja redus și se caută soluții legale ca demnitarii să poată conduce în condiții de siguranță o mașină închiriată. Aici intră consilierii și secretarii de stat. Despre cei care nu au permis, Mihai Jurca a spus să facă ceea ce se întâmplă și în mediul privat cu angajații care nu au permis: “Circulă cu transportul în comun”.
Alte reduceri de cheltuieli sunt anunțate la protocol, unde anual se duc 3 milioane de lei. De aici, 2,3 milioane revin RA-PPS, sub formă de „cheltuieli de restaurant”.
Lunar, 80.000 de lei se duc petru plata a 8 ospătari care servesc demnitarii. Demnitarii vor mai putea organiza mese de protocol, dar obișnuita masă după fiecare ședință de Guvern va fi eliminată.