Din oras

Aproape 6.000 de ordine de protecţie provizorii, emise de poliţişti în primele şase luni ale anului / Numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenţei domestice a scăzut cu 19% / Peste 12.000 de fapte de loviri şi alte violenţe

Aproape 6.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţişti în primele şase luni ale anului, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de către instanţele de judecată. Statisticile Poliţiei arată că numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenţei domestice a scăzut cu 19% faţă de anul trecut, înregistrîndu-se peste 12.000 de fapte de loviri şi alte violenţe.

”În primele 6 luni ale anului 2025, poliţiştii au emis 5.956 de ordine de protecţie provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de către instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 61.431 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 30.433 în mediul urban şi 30.998 în mediul rural”, anunţă, sâmbătă, Poliţia Română.

Sursa  citată a precizat că, la nivel naţional, în primele 6 luni ale anului 2025, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenţei domestice a scăzut cu 19% faţă de primele 6 luni ale anului 2024, de la 28.117 la 22.742 de fapte.

”Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2024, pentru lovire sau alte violenţe (de la 17.067 la 12.807 fapte), ameninţare (de la 3.574 la 2.738 fapte) şi nerespectarea ordinelor de protecţie provizorii (de la 380 la 344 de fapte)”, precizează sursa citată.

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o reprezintă ”lovirea sau alte violenţe” –  56%  (12.807 fapte).

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 6.483 de ordine de protecţie, 2.271 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 2.572 infracţiuni.

La nivel naţional, au fost emise 5.956 de ordine de protecţie provizorii, 2.271 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 344 de infracţiuni, dintre care 217 în mediul urban şi 127 în mediul în rural.

”În primele 6 luni ale anului 2025, la nivel naţional, în 1.248 de situaţii, a fost pusă în aplicare măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

În 4.042 de situaţii, victimele au refuzat măsura de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere„, a mai transmis sursa citată.

Începând cu data de 1 octombrie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a intrat în ultima etapă de implementare, astfel sistemul a fost operaţionalizat în 18 judeţe, respectiv Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea.

De asemenea, tot începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică şi în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauţiune şi arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligaţia de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcţional în municipiul Bucureşti şi judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea, reprezentând prima etapă de implementare.

A doua etapă de implementare a sistemului informatic a continuat, începând cu data de 1 ianuarie 2024, atunci când a fost operaţionalizat în judeţele Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

”Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”, a mai transmis Poliţia.