Politica

Premierul Bolojan prezintă măsurile de reducere a deficitului bugetar: „Suntem în ceasul a zecelea!”

Premierul Ilie Bolojan a susținut miercuri, o conferință de presă pentru prezentarea pachetului de măsuri de reducere a deficitului, după ce liderii coaliției au discutat mai multe ore, la Palatul Victoria.

„Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar, pe care îl înregistrează țara noastră. Deficitul și absorbția fondurilor europene sunt cele două urgențe pe care trebuie să le gestionăm în perioada următoare”, a spus premierul în conferință.

El a arătat că România a avut anul trecut cel mai mare deficit din țările UE și cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani. „Suntem în ceasul a zecelea, al unsprezecelea și nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem cu spatele la zid”, a arătat el.

Premierul a mai afirmat că din 100 de lei care au fost încasați din taxele și impozitele românilor, anul trecut, România a cheltuit 130 de lei. „Nu mai putem aștepta și propunem un pachet fiscal care urmărește pe fond să reducă acest deficit și să apropie cheltuielile de venituri, într-o mică măsură pentru că nu se poate face de pe o zi pe alta”, a mai spus șeful Executivului. 

„Vă rog să vă gândiți dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câștigă, cât ar putea rezista. Și extrapolați această situație la nivelul unei țări și întelegeți în ce situație este România. Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecințe care ar însemna intrarea în incapacitate de plata statului român. Ar însemna că creditorii noștri, cei care ne împrumutăm prezent și de care avem nevoie și în viitor, pentru că nu putem funcționa altfel, nu ne-ar mai împrumuta și deci nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile. Accesul la fondurile europene sunt condiționate de reforma fiscal”, a menționat Bolojan. 

El a mai afirmat că nu am mai avea acces la fondurile europene și nu am putea continua jumătate din investițiile pe care astăzi le avem în curs, la marele autostrăzi, la liniile de cale ferată, în fiecare localitate din România.

Premierul a explicat că accesul la fondurile europene sunt condiționate de reforma fiscală. Altfel, „nu am mai avea acces la fondurile europene. Vă rog să vă gândiți că nu am putea continua jumătate din investițiile pe care astăzi le avem în curs la marile autostrăzi, la liniile de cale ferată în fiecare localitate din România, ceea ce ar însemna că practic am intra într-un risc în care am fi degradați, am intra în așa numita categorie de junk, ceea ce înseamnă că țara noastră nu mai este recomandată investițiilor și foarte puține investiții străine ar veni într-o astfel de țară și am intra într-o recesiune brutală, ceea ce ar însemna pierderi de locuri de muncă mare, un șomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv și acest lucru nu ni-l putem permite în momentul de față”, a mai spus Bolojan.

Printre altele, premierul a anunțat că va propune creșterea normei didactice cu 2 ore, „față de ce avem astăzi în preuniversitar și universitar”. Astfel, din cele 40 de ore pe săptămână, în loc de 16 ore la clasă cadrul didactiv va preda 18 ore, îar în loc de 18 ore va urma să predea 20 de ore. „Nu afectează drepturi salariale în educație”, a precizat premierul. El a explicat că se va face reducere de cheltuieli din reducerea numărului de ore care va fi la plata cu ora. În prezent, sunt peste 30.000 de ore și, în acest fel, numărul lor se va reduce la jumătate.

Exit mobile version