Din oras

Avertisment al pompierilor: Incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare, în doar patru zile / Două persoane şi-au pierdut viaţa / Care sunt zonele cele mai afectate / Incendii active în cinci judeţe

Pompierii anunţă că, în ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe, în cinci judeţe fiind încă incendii active.

”În ultimele patru zile, incendiile de vegetaţie uscată şi litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel naţional. Cele mai afectate zone sunt în 15 judeţe (AB, BC, BH, BN, BV, BZ, CS, GJ, HD, HR, MM, MH, SB, TM şi VL), unde focul s-a extins rapid, distrugând suprafeţe semnificative de teren. Numărul intervenţiilor a fost unul foarte ridicat, pompierii fiind solicitaţi să intervină în aproape 1.400 de situaţii pentru a limita extinderea flăcărilor. Doar în ultimele 24 de ore, suprafaţa afectată a fost de aproximativ 4.200 de hectare, în timp ce incendiile au continuat să se propage rapid în mai multe judeţe”, a transmis, ,luni, IGSU, într-un comunicat de presă.

Pompierii anunţă că, în prezent, incendiile mai sunt active în cinci judeţe (AB, CS, HD, MH şi VL), iar echipele de intervenţie depun eforturi pentru a stinge focarele rămase şi pentru a evalua pagubele.

”Autorităţile fac apel la populaţie să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi să evite orice activităţi care ar putea favoriza extinderea focului”, au mai transmis pompierii.

Potrivit IGSU, cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetaţie uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenţionată a miriştilor şi a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijenţă, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de ţigări aprinse.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.