
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara solicită Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva la statutul de interes național.
Documentația necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes național, a fost semnată, luni, de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, acesta apreciind că instituția de cultură merită noul statut prin prisma colecțiilor valoroase pe care le deține, unele cu o vechime de peste 150 de ani.
‘Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva merită această recunoaștere datorită colecțiilor valoroase pe care le găzduiește, activității de cercetare apreciată pe plan intern și internațional, precum și coordonării unor secții și expoziții permanente în diverse locații, inclusiv Brad, Orăștie, Aurel Vlaicu și Sarmizegetusa, în apropierea sitului Ulpia Traiana. Muzeul îndeplinește toate criteriile necesare pentru a fi recunoscut ca instituție de interes național și sper ca demersul inițiat de Consiliul Județean Hunedoara, bazat pe documentația elaborată de specialiști, să fie aprobat’, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
În România, muzeele de interes național păstrează colecții de o valoare excepțională pentru patrimoniul cultural național și desfășoară activități de cercetare și promovare cu impact semnificativ la nivel național și internațional.
Obținerea statutului de muzeu de interes național ar permite MCDR Deva să beneficieze de o mai mare vizibilitate, acces la resurse financiare suplimentare și oportunități sporite de colaborare cu alte instituții de prestigiu, susțin autoritățile județene.
Fondat la sfârșitul secolului al XIX-lea, MCDR Deva este una dintre cele mai vechi instituții de profil din țară. Muzeul funcționează în clădirea Magna Curia (Castelul Bethlen), situată la poalele Cetății Deva, și are un rol esențial în conservarea și promovarea patrimoniului cultural regional și național.
Anul trecut, MCDR Deva și secțiile sale au primit peste 57.300 de vizitatori, dintre care cei mai mulți au fost la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (39.000 de persoane) și la sediul din Deva (15.500 de vizitatori), conform datelor Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.