
O fabrică în care se vor produce, de anul viitor, subansamble pentru echipamentele utilizate în industria energiei regenerabile se va deschide pe platforma fostei exploatări de cărbune de la Petrila, construcția unității fiind prevăzută să înceapă în vara acestui an, au anunțat miercuri reprezentanții companiei RenewAcad, cu prilejul lansării oficiale a proiectului.
Pentru început se estimează că în fabrică ar putea lucra circa 50 de muncitori, care vor fi calificați în noile meserii prin programe ale Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara.
Fabrica face parte dintr-un șir de trei investiții pe care compania intenționează să le dezvolte în zona orașului Petrila în următorii doi sau trei ani.
Prima dintre acestea are o valoare de 49 milioane lei, investitorul propunându-și să realizeze diverse elemente constructive, baterii, carcase pentru stocarea energiei electrice, o linie de producție de cablaje, roboți automați de curățare a panourilor fotovoltaice și altele.
‘După prima investiție, fabrica de baterii, vom face o a doua, o instalație de 20 MWh, instalație de stocare a energiei electrice, pe același teren, și ne propunem să facem servicii de sistem pentru Sistemul Energetic Național. Este o investiție de aproximativ 15 milioane de euro. În a treia etapă, pe un teren de la Consiliul Județean, ne propunem să construim o baterie de 50 MWh, care va reprezenta o investiție de peste 20 de milioane de euro’, a declarat directorul companiei, Sebastian Enache.
Acesta a precizat că se dorește o colaborare și cu Universitatea Petroșani pentru tinerii ingineri care doresc să lucreze în activitatea de proiectare și cercetare-dezvoltare.
Prezent la eveniment, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, a dat asigurări dezvoltatorului și autorităților locale din orașul Petrila că instituția Consiliului Județean Hunedoara va susține implementarea acestui proiect și extinderea lui prin Programul de Tranziție Justă.
‘Mă bucur că și prin acest proiect zona fostei Mine Petrila se transformă ireversibil spre ceea ce ne-am propus cu toții, atunci când ne-am asumat să preluăm perimetrul și clădirile fostei mine, respectiv un hub energetic, un hub tehnologic și un hub cultural’, a arătat Avram.
Mina Petrila a fost închisă în urmă cu zece ani.