
Compania de distribuție Delgaz Grid a anunțat miercuri că a început lucrările de modernizare la stația de transformare Roman Laminor, în colaborare cu partenerul ETHGroup, printr-o investiție de peste 51 de milioane de lei, inclusiv TVA (aproximativ 10 milioane de euro), care va aduce beneficii pentru peste 36.000 de clienți din municipiul Roman și alte 111 localități din apropiere.
”După finalizarea lucrărilor, estimată pentru sfârșitul acestui an, consumatorii vor beneficia de servicii mai eficiente, datorită creșterii continuității alimentării cu energie electrică și a calității serviciului de distribuție. De asemenea, va crește capacitatea de racordare pentru noi consumatori, prosumatori și producători de energie verde. Stația Roman Laminor este interconectată cu alte două stații de transformare, Tupilați și Filipești, asigurând astfel o securitate sporită în alimentarea cu energie electrică a zonei”, a transmis compania printr-un comunicat de presă.
Echipamentele și tehnologiile utilizate sunt de ultimă generație, iar stația va fi monitorizată și controlată de la distanță, fiind integrată în sistemul SCADA (Monitorizare, Control și Achiziții Date).
Dintre cei peste 51 de milioane de lei alocați pentru lucrări, 33,4 milioane de lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 17,6 milioane de lei, inclusiv TVA, este contribuția Delgaz Grid.
În decembrie anul trecut, Delgaz Grid a finalizat construirea unei noi stații de transformare în municipiul Onești, județul Bacău, la o investiție de 22,7 milioane de lei, beneficiind astfel peste 31.000 de clienți.
”În acest moment, avem proiecte cu cofinanțare europeană pentru modernizarea a încă 32 de stații de transformare în diverse stadii de implementare, din cele șase județe din Moldova în care operăm pe segmentul de energie electrică”, a adăugat compania.
Delgaz Grid, parte a Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de județe din Nordul și Vestul României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de aproximativ 82.000 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, deservind 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piața locală în 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor de gaze naturale și electricitate, și a plătit statului impozite și taxe de 3,8 miliarde de euro.